Tips när man köper skridskor

När man åker i konståkningsskola bör man ha konståkningsskridskor av bra kvalitet. 
Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen.
Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Att tänka på: 
Det är mycket viktigt att kunna stå riktigt på skridskorna, d v s så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Påfrestningen på vristen blir stor eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. ”Vanliga” konståkningsskridskor (t ex Jofa, Piruett, CCM) som kan köpas i sportaffärer, är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt.

Att köpa skridskor
Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. Man ska inte köpa alltför stora skridskor eftersom det då blir svårare att åka på. Som regel kan man säga att skridskon ska vara ca 0,5 cm -> 1 cm längre innermått än fotens längd. Klubben har storleksmätare som det går bra att låna när det är dags att köpa skridskor.

Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är är Edea, WIFA, GRAF och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns.

Länkar till begagnade skridskor på Blocket.se:

Begagnade RISPORT

Begagnade WIFA

Begagnade EDEA

Begagnade GRAF